Tuesday, April 1, 2008

ipoh station antique cafe...

as the given name, this cafe memang antik giler. last weekend the whole family was invited to the opening of ipoh station antique cafe. belongs to my uncle and his wife. the location at taman bukit perdana puchong, nearby the taman bukit perdana police station.

sampai2 jer kat sana, ada pameran kereta antik dan motor antik dekat luar cafe. memang klasik giler :) 1st impression masuk jer cafe...memang rasa macam zaman 50an - 60an. kerusi makan dgn meja makan pun fesyen dulu2. 4 penjuru dinding ada tingkap + dinding kayu rumah lama yg memang uncle import khas from ipoh. then macam2 jenis barang antik dalam cafe tu. lagu pun diorg pasang lagu dulu2 nak bagi feel zaman dulu.

most of the items dalam cafe tu memang uncle import khas from ipoh since dekat ipoh yg banyak jual barang2 antik terpakai. soon he's going to open an antique gallery also at puchong area.

makanan hari tu memang sedap lagipun free kan hehehe but the feeling to be in the cafe was different. rasa macam back to the future pulak tengok all the decorations, furniture and fittings, pinggan mangkuk semuanya zaman opah dengan mama dulu2 :) me mom plak sonok dapat jumpa sedara mara yg lain yg lama tak jumpa. ramai jugak yg i x kenal coz dah dah ramai sangat pastu jarang jumpa...so tis is like a mini gathering.

anyway...i do enjoy the food, the scenary, the get-together....now i do realised tat i really have a big family :)






me, acik & pakcik posing dalam cafe :)



abang muka kenyang kot ( abang muiz yg snap hehe)






17 comments:

ajelldelarocha@yahoo.com said...

Assalamualaikum,

Hi. I ada tgk pasal Ipoh Station Antique Cafe ni dlm tv.. tp lupe tv berapa.. sejak drpd tu puas I cari kedai ni tp tak jumpe.. hint yg i ade cume "kat puchong".. dalam internet pun takde sgt cite pasal cafe ni.. boleh U describe sket tak camne nak pegi kalau dari Subang ke.. PJ ke.. kalau ade map lg best.. hehe.. at least pakcik u jugak yg untung ramai pegi sana nnt..

TQ..

Lynna said...

You write very well.

yazmin said...

hi lynna!

Thanx for spend time to read thru my blog :)

Anonymous said...

yg bestnye..
pepagi aku bekpes order je ikut pintu blkng..
kdai ni just blkng kdai aku je..
terletak kat bandar puchong utama..
sebelah hiway menghala ke putrajaya@cyberjaya..
paling sng,cr je balai polis bandar punchong utama....

yazmin said...

wah wah anonymous senang la nak breakfast tiap2 pg eh...jerit je dari pintu blakang :) thanx for the location info...i ni part2 puchong memang fail haha pegi sana pun skali je time opening...pastu x penah jejak dah :)

Anonymous said...

nearest my house...located at Bandar Bukit Puchong not bukit perdana hehehehe

hewsim87 said...

hi, do you have the address and phone number of your uncle or shop no? Tks. Sam

Ashullies@Rosli Mohamed said...

salam...smlm sy sefamili ade dtg sini..(ahad 2hb) lunch.Mmmg best n teruja.Sambil mkn mata sy melilau pandang sekeliling.mmg terasa back to the past.Teringat masa zaman kecik2 dulu.Sempat sy snap gambo rokok kat atas counter.Yg jumpa & x penah jumpa (zaman ayah saya).Sy dpt tau tpt ni pun dari majalah wanita 3 minggu lepas.Dan sy cari mcm nak giler (address ader tp x der no telefon).Last2 mkn tpt lain.Mmg frust.2 minggu lepas baru sy jumpa tpt ni secara kebetulan lalu kat tepi jalan nak balik puchong.Rupa2nyer mmg dkt je dgn rumah sy.Thats why sy dtg gak smlm.Menu mmg ok..nak rasa yg lain plak..So sy harap imej ni akan kekal classic..n makanan sentiasa sedap..ok. Keep good working!

yazmin said...

hi ashullies@rosli,
thanx a lot for sharing with us about ur trip to the cafe :) sorry coz i x provide the address...actually i x tau pun haha klu tanya my aunty pun diorg juz tau pegi jer. if u have the add...why not u add it here...so bley gak share dgn yg lain2 yg tingin sangat nak pegi cafe ni :) neway thx for sharing :D

Ashullies@Rosli Mohamed said...

sebenarnye senang je nk ke sini.Kalu dari putrajaya lepas bayar tol terus jalan straight ke atas.Sampai nampak BP petrol station.(Maintain kiri)Lebih kurang 50meter turn left.Bersebelahan dgn kedai2 perabot Jati.Kalau dari subang..just consider mcm nk gi putrajaya.Nanti nampak Petronas Station Batu 14 (Ipoh Station kat opposite je)Tapi kena wat u turn le..serba sedikit info le..k

yazmin said...

ashullies,
really appreciate for your brief gps guides hehe thx a lot...so at least others will hv an idea how to go there. as for me...puchong area mmg fail ;)

Anonymous said...

hi! Just nk share pengalaman, with the hope that certain areas bole diperbaiki lagi. Last saturday, 24 july i pegi makan with my family kat ipoh station ni. It was my 3rd visit there. I pegi abt 3 pm or so for a late lunch. Masa tu lauk dh x byk dh tinggal, tp we amik je la nasi with lauk ikan. Sayur dh habis, so my hubby n i masing2 amik la ulam yg ada. I was shocked bila nk byr tu, the cashier charged for the ulam, mine 1 timun n 1 kacang botol kena rm1.50! Bukan byk mana pon, timun pjg 3 inci, kacang botol pjg 3 inci. My hubby pulak amik 2 helai salad, pun kena rm1.50! Tak patut lah charge macam tu sekali sbb sayur dh xde, so terpaksa amik ulam. Then masa nk byr, i tanya lah, lunch ada set ke? Cashier jwb ada, we were not told about this masa kitorg order, so sebab air yg kitorg oda bukan air yg masuk dlm set lunch, we didnt get set lunch price. Tapi masa oda org yg serve tu x kasitau pon. Dah la byr harga ulam mahal.. Rasa serik jugak la nk pegi. Tapi sayang sebab food quite nice la.. Hope can improve on this yeah..

Anonymous said...

today ipoh station is getting better. to anymous hope will come again ok..

yazmin said...

to both anonymous...sorry for late reply. life getting hectic nowadays. sorry to hear about ur experience masa makan kat tis cafe. since the other anonymous dah tolong jawab...i guess must be the 'orang kuat' from the cafe itself huh :) hope things are alreadly improved...harap x serik la pegi makan kat situ lagi.

anyway thanx a lot for the feedback...at least kita bley bgtau dekat yg berkenaan apa yg kita x puas ati :)

Anonymous said...

Sebelah Avenue Puchong yang baru bukak tu. Kedai perabot & lampu Alfo. Sebaris ngn Ipoh Station tu ada kedai lampu jugak. Lagi murah dari Alfo tu. Houses Lighting Enterprise. Ni map ke Ipoh Station untuk sesapa yg teringin nak pergi tu - http://wikimapia.org/#lat=2.9905997&lon=101.6198793&z=19&l=0&m=b

faracefauziey said...

Dah try dah Ipoh Station nie, mmg best, "ipoh white coffee" die mmg sdp... sempat gak rasa mee rebus dgn asam laksa... puas hati sgt... :D

faracefauziey said...

GPS Coordinates : N2 59.428 E101 37.214