Sunday, May 3, 2009

a trip to bandung...shopping time :)

Hmmm lama giler dah x blog. Now kerja a bit crazy…sebabnya I kena buat keje sendiri…my previous asst dah resigned huhu. The 1 replacing her dah lama resign may be sbb x tahan I asek marah kot hahaha the 1 yg baru lepas bersalin ni pulak kena attack asma…kinda worst coz she have been admitted to the hospital a few time. So sbb x nak susah kan i…dia lepaskan jawatan dia so I can find a replacement. But for the time being…m back at doing 1 man show…sabar jer kan.

Sbb x elok stress kan I pun dah pegi cuti2 lagi…kali ni ke bandung. Mula2 nak ke sini sbb dengar org citer barang2 branded sana murah2…kebetulan flight pun ada promotion time tuh…so bandung here we go!

Tis time around I juz go with my childhood + present bestfren…noren….a strict gov officer…I mean it! Haha dah lama x pergi bercuti sama since dia pun dah kawen. But tis time she got a permission from her husband. Btw husband dia memang trust kat I sorang je so x susah la noren nak dapat license haha

We went on 8 of april. Sampai bandung dah ada supir yang tunggu. Noren dpt special treatment since she got a client there. Nak tergelak bila tgk mamat sorang ni pegang kayu ada tulis my name & noren…pn Yazmin plak tuh…sejak bila la i ada title puan hehehe 1st day sampai dah agak lewat sbb flight delay + airport kat sana baggage punyer hal punya la slow gila. So malam tu our supir bawak kitorang gi makan kat lisung….one of the famous restaurant atas bukit. Mmg sejuk…tempat dia pun best. Then after tat juz pusing2 around town.

the next day awal gile i bangun coz subuh pkl 4 dah masuk...pkl 6 dah terang benderang. nak x nak kena gak la bangun awal. breakfast kat hotel je since dah masuk dlm package. pkl 8 lebih kitorang dah gerak for shopping hehe tmp pertama kitorang pegi pasar baru. sini mmg giler la sbb banyak barang murah2 esp telekung. dlm ramai2 org tu ntah mcm mana i bley ternampak my cousin. actually noren la yg mula2 nampak...then dia kata mcm kenal. bila i pusing jer...terus gulp. jom lari hahaha. bukan apa my cousin mcm2 hal sket. noren pun tau sangat minah ni so kitorang pun kelam kabut melarikan diri hahaha i cant imagine kalau dia nampak tadi...abisla nanti plan kitorang sure dia nak ngimpit gak....kacau daun jer. nasib baik selamat hehehe. next destination pegi factory outlet supir yg bawak. x banyak beli lg sbb blum jumpa yg betul2 best. pastu balik hotel jap jamak zohor & asar then pegi lunch. since teringin nak makan baso, so supir pun bawak la gi makan kat restoran akung...antara yg famous dgn baso. mmg sedap...harga pun murah. punye la banyak dia bagi mmg x terhabis. tp mmg sampai hari ni i rindu baso akung :) pastu sempat lagi makan ice cream durian...mmg sedap sbb dia letak seulas durian dengan ice cream tu. pastu kitorang gi spa sbb sana murahkan. 2 jam urut baru rm30...sini mana nak dpt :) mmg lega giler la...sampai tetido haha

kuar spa je dah gelap padahal baru 6 lebih. so malam tu dah plan nak makan kat restoran daun. restoran ni kat atas bukit...memang sejuk. pastu yg special tu tempat makan diorg buat pondok2 kecik so more privacy. kat tepi pondok ada ala2 air terjun memang best sangat. rasa mcm makan kat tmp mahal :) kat sini member i kat bandung pun join sama. dia lecturer kat 1 of the university...tp klu tengok muka dia...xde muka cam lecturer...pastu dengan perangai dia yg gila2...juz imagine la camner student dia kan haha but he's kewl. yg kesian tu i tersilap bgtau nak jumpa kat resoran daun pisang...dia pun pegi cari kitorang xde hahaha silap daaa...mana tau ada gak restoran daun pisang kat situ. makanan kat situ not bad...tp since orang belanja lagila sedap kan hahaha dpt souvenir plak tu...dodol garut...gredi's mum bagi special for me :)

the next day...kitorang pusing kat Jl Riau dgn Jl Dago. giler gak la tgk baju murah2. tp kena pandai pilih coz x sumer nampak kualiti...pastu size pun prob gak sbb sana xde yg obese...so klu XL tu besar sket dr size i. trasa cam i ni gemuk plak since susah nak dpt my size haha noren pun tension gak nak dpt size dia pun susah...last2 dia banyak borong baju untuk her daughter jer. tgh tu juz solat kat musolla dlm factory outlet. tp sana surau dlm factory outlet tu kan diorg x asing laki ke perempuan. kebetulan hari jumaat so surau kosong la. i pun solat cepat2 sbb cuak gak klu ada laki masuk. ptg tu kitorang pg spa lg...ni noren la ni suka sangat gi spa. dia buat spa, i buat facial. x nak amek risk klu gi urut lagi kang takut sakit plak badan haha malam kitorang makan mcd je sbb banyak lagi tempat nak pusing. jalan2 kat Ciwalk..besar gak shopping area situ.

last day...gredi join kitorang since ari sabtu cuti kan. pegi pasar baru balik since nak beli brg yg x beli aritu. pastu pegi Jl Dago lagi...noren request. lunch kat ampera...kat sini dia masak organ dalaman je cam hati, limpa, perut, mcm2 ada haha b4 balik sempat lagi kitorang tapau Jco coz asal Jco mmg dari indon kan so special la sket tapau dari sana :)

ptg tu tiba2 je hujan lebat. cam tau je kitorang nak balik. flight pun delay patutnya pkl 5...tp pkl 8 baru dpt naik. makcik2 yg dok kat kitorang asek usya kitorang punye jco...sbb masing2 lapar kan...tp kitorang buat deq jer...mana boleh offer :)

alhamdullah sampai gak kat kl pkl 11. sampai rumah dah pkl 2 pagi sbb singgah rumah cousin kat putrajaya amek keta i yg parking kat sana. overall...it was a great trip. makan sumer best. hotel pun best even kalau nak kira sewa dia murah tp service sumer cam 5 star :) cuma kesian tgk diorg ramai yg miskin. tgk budak2 kecik yg mengemis, jual barang...kesian. pastu kat sana klu diorg tolong apa2 pun mmg kena hulur duit. even kat sana i jutawan haha tp kalau sumer pun kena pakai duit...jutawan pun kopak gak hehe but it was a great experience. it makes me appreciate life more. appreciate what i have here in malaysia :)



me + noren at lisung cafe

view at lisung...

kota bandung at the back...x nampak la gelap haha

take 5...sakit kaki :)

souvenir shop at restaurant daun...

even its piggy...still its cute :)


at the entrace of restaurant daun
noren with umar the supir

umar demonstrate cara2 nak panggil pelayan nak order makanan :) kena ketuk menda tu kalau nak panggil pelayan...


in front of the one factory outlet...
view from our hotel room...





lunch at ampera...
while waiting for the flight to go home...



seriously...gredi is a lecturer haha
umar...grad in mass comm...part time working as supir...
inilah model bandung haha



dodol garut from gredi's mum...






10 comments:

yan said...

fuhhh.... nak panggil pelayan kena ketuk bedul ke!!??? kalau phewwitt2 panggil macam kat kedai mamak tu, tak bleh ke?

yazmin said...

erk...betul ke nama mende tu bedul? bukan beduk ke? hahaha kalau phewwitt susah sket nak dengar sbb ada bunyi air terjun lagik...pastu pelayan dia punye tmp jauh gak. kat sana pelayan sumer kurus sebab penat turun naik bukit...asal org ketuk je diorg start la kena exercise :D

FiDa@aMiDa said...

bestlah pi bandung..jeles ler ko dgn norena dpt pergi..bila lah aku nak pi sana huhuhu...sourvenior utk aku tarak ker hehehe jgn mare

yazmin said...

eh fieda...ko lagila dpt pegi korea skang dubai pun still nak jeles aku gi bandung...x relevan langsung hahahaha aku tingin nak g korea...hubby ko x transfer sana lagi ker? :D souvenir ada, tp sape cepat dia dpt hahaha

Ibu Hanna said...

Salam, Yazmin..
just nk tanya, u gi Bandung amik pakej dgn travel agent ker? dok hotel apa ya? tq..

yazmin said...
This comment has been removed by the author.
yazmin said...

hi hanna's mummy! :)

i gi bandung aritu i book flight + hotel thru air asia. Flight + hotel murah sket. i stay kat swiss arion belhotel. mmg puas hati coz hotel tu so cozy + bersih + makanan best. my cousin ada gak pegi tp hotel yg dia pg a bit dirty. so kira berbaloi la i bayar RM800 4days 3 nites...budget trip kan haha i ada contact driver kat sana...if u want i can give u the number coz diorg ni 1 family yg mmg buat business bawak tourist ronda bandung.

kat bandung me + my best fren main redah jer...supir yg banyak guide tmp2 mana yg patut pegi. it was free and easy trip...klu ikut travel agent susah sket la coz kena ikut timing...

dah jadi cam promoter bandung plak haha

p/s: hanna...she's cute! :)

yan said...

aikkk.... ada post kena remove!!??

aKuYaNgTaHu said...

kak yazmin..ade simpan lg x nombor supir akak tu?sy nak gi bandung thn depan.kalo bole nak amik die jd supir coz supir2 sebelom ni kurang membantu la..susah nak berkomunikasi sbb cam malu2 jek

yazmin said...

hi sis!

yup i still have his number...tp x bley la bg dia promo free kat sini kan haha

please email me and i'll give you his number k :)

p/s: my email add ada kat my profile